Actualiteiten
Site Beheerder
/ Categorieën: Uncategorized

06/05/19: Locatie Lustrumweek!

Dit jaar zal de Lustrumweek van Veritas plaatsvinden in het Werkspoorkwartier, bestaande uit de Werkspoorkathedraal, de Wasruimte en Central Studios.

Werkspoorkathedraal

De Werkspoorkathedraal, voorheen bekend als de Apparatenhal, is een van de historische fabriekshallen van de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel – kortweg ‘Werkspoor’ genoemd. Deze Amsterdamse machinefabriek werd opgericht in 1828 en produceerde motoren, stoommachines en rollend materieel. Begin 20ste eeuw wordt de fabriek uitgebreid en vanaf 1914 werken arbeiders in een uitgebreid fabrieken-complex aan stalen bruggen, treinen, trams en spoorwagons. Jaren later, als de vraag naar treinen en bruggen afneemt, besluit Werkspoor meer diensten aan te bieden. Dit is de aanleiding voor de bouw van de Apparatenhal in 1960, die wordt gebruikt als montagehal. In deze imposante ruimte van 20 tot 30 meter hoogte worden jarenlang grote staalconstructies gemaakt. In de 80 sluit de afdeling Apparatenbouw. De hal blijft gespaard van de slopershamer en na jaren van tijdelijk gebruik en leegstand start in 2015 de renovatie naar de huidige Werkspoorkathedraal. De oorspronkelijke inrichting is daarbij in tact gebleven en met respect voor de historie aangepast aan de eisen van deze tijd. De Werkspoorkathedraal heeft een oppervlakte van ruim 5000 vierkante meter en er kunnen evenementen voor zo’n 3500 man gehouden worden.


Wasruimte

De Wasruimte zag in de hoogtijdagen van de Werkspoor honderden fabrieksarbeiders in de vroege ochtend verschijnen om zich om te kleden voor een dag werk. Na een lange dag keerden ze weer terug met olie nog aan hun handen, om zich op te frissen en zo weer schoon naar huis te keren. Kenmerkend zijn de originele witte tegels en de wasteilen. Op dit moment wordt de Wasruimte gebruikt voor feesten en kleine congressen. Er past ongeveer 750 man in de 330 vierkante meter grote ruimte.


Central Studios

Central Studios is een evenementenlocatie om de hoek van de Werkspoorkathedraal, waarin evenementen voor maximaal 2500 mensen gehouden kunnen worden. Door de geluidsdichte constructie van het gebouw, kunnen hier tot diep in de nacht feesten gehouden worden. Op deze locatie zullen de avondactiviteiten van de Lustrumweek plaats vinden.


Adressen:

Werkspoorkathedraal en Wasruimte

Tractieweg 41

3534 AP Utrecht


Central Studios

Gietijzerstraat 3/5

3534 AV Utrecht

Volgend artikel Het 26ste lustrum komt eraan!
Printen
717